Zprávy

Z evropských fotbalových lig mají sponzoři největší zájem o Premier League

20. října 2023

Kluby Premier League dominují přehledu sponzorských smluv v pěti největších fotbalových ligách, kterých bylo na klub průměrně 60. Nejvíce sponzorů má Newcastle United a Leeds United. Počet smluv v Premier League meziročně vzrostl o 30 %. 

Počet značek u pěti lig vzrostl o 10 %, celkem se jednalo o téměř 5 000 smluv, což je o 13 % více než v předchozím roce. Největším sponzorem pěti největších lig je Coca-Cola s celkem 47 aktivními sponzoringy. Sorare a EA Sports mají 24, resp. 22 smluv. Betway 22, Socios 20. Šest z deseti top značek je zastoupeno ve všech pěti ligách, což je podíl 0,3 % všech značek zastoupených v evropském fotbalu. Největšími investory se staly stavební a průmyslové značky s 622 smlouvami. Technologické společnosti, které byly s 338 smlouvami druhým největším investorem, dávaly přednost spolupráci s "prestižními kluby". 

Fotbalistou s nejvíce smlouvami v Premier League (13) je Son Heung-min z Tottenhamu. Jihokorejská hvězda doplnila první pětici v čele s Neymarem z PSG (31) a Lionelem Messim (30), z nichž druhý jmenovaný v létě opustil francouzského mistra a přestoupil do Interu Miami hrajícího Major League Soccer. Třetím a čtvrtým nejčastěji podporovaným fotbalistou byl Cristiano Ronaldo, který v lednu odešel z Manchesteru United do saúdskoarabského Al Nassr, a mexický brankář Guillermo Ochoa, který hraje za italskou Salernitanu (23, resp. 21 smluv).