Zprávy

Zai mění sídlo a strategii

7. června 2018

Výrobce lyží zai prochází restrukturalizací. V Bergellu na švýcarsko-italské hranici vzniká nová továrna ve spolupráci s italským výrobcem lyží Blossom Ski. Tam se zai stěhuje z původního sídla – střediska Disentis. Důvodem je optimalizace nákladů a využití synergií s firmou Blossom. Většina z původních pracovníků do nového místa nepřešla a svou práci u zai ztratila. Firmu opustil rovněž její spoluzakladatel Simon Jacomet, jehož představy o dalším vývoji se lišily od zbytku firmy. Změny probíhají s posvěcením investorů, kteří do značky dali během 15 let více než 14 milionů švýcarských franků. Investoři (čtyři švýcarští podnikatelé) vlastní kolem 80% firmy.

Vloni firma vyrobila 700 párů lyží, v roce 2014 to bylo ještě 1100 párů. Novinkou v sortimentu ručně vyráběných lyží mají být produkty střední cenové úrovně. Prodej bude i nadále probíhat přes vybrané prodejce

Kolekce pro příští zimu je již vyrobena, a tak pracuje ve firmě zai na revoluční lyži určené pro sezónu 2019/20. Vzniká v Zai Lab, která se spolu se showroomem přestěhovala do Curychu. Showroom prezentuje celý zai sortiment od lyží, helem, oblečení až po golfové vybavení. Zákazníci si zde mohou výrobky zai otestovat a využít i možnosti servisu. Ambasadorem a spolupracovníkem firmy je švýcarský závodník na lyžích Franco Cavegn.

Románské slovo „zai“ je v překladu do němčiny „zäh“, což znamená houževnatý, neústupný či vytrvalý. To je podle Cavegna přesná charakteristika těchto lyží.