Zprávy

Zájem o elektrokola v ČR stále roste

12. listopadu 2019

Elektrokola jsou v Česku rychle sílícím trendem a především v posledních několika letech zažívají skutečný boom. Kola s elektrickým pohonem totiž dovolují nasednout do sedla i těm, kteří by klasickou cyklistiku nezvládli. Elektrocyklisti jsou proto stále častěji k vidění na horách, ale i ve městech, půjčovny a prodejny elektrokol zažívají nejlepší časy v historii. A trend potvrzují i prodejci.

Důvodů, proč lidé dávají přednost elektrokolu před klasickým bicyklem, je hned několik. Díky elektrokolu nemusí být výlet na kole úmornou dřinou, což se projeví hlavně v kopcovitém terénu nebo na horách, a jezdci si tak cyklovýlet více užijí. Často také lidé volí elektrokolo pro fyzicky slabší jedince.

Elektrokola se v Česku prodávají od roku 2007. Jedním z prvních lidí, kteří se začali o kola s elektrickou podporou pohonu v Česku zajímat, je Jakub Ditrich, zakladatel společnosti ekolo.cz. Ten předpovídá, že za několik let elektrokola dokonce klasické bicykly částečně vytlačí z trhu.

Jízda na elektrokole by podle něj neměla být chápána primárně jako sport, ale jako doprava. "Je to pohybová aktivita, která je dokonce v mnoha studiích označována jako výrazně zdravější než jízda na mechanickém kole, protože udržuje jezdce v aerobní tepové frekvenci," podotýká Ditrich. Jízdu na elektrokole nechce proto ani nazývat cyklistikou. "Angličtina toto rozlišuje výrazy biking, což je jízda spíše v terénu, cycling, tedy jízda spíše po silnici a bike comm­uting − dojíždění nebo obecně doprava na kole. Elektrokola jsou tedy spíše dopravní prostředky," pokračuje Ditrich.

V Česku se v roce 2018 prodalo okolo 50 tisíc elektrokol, v průměru to bylo každé šesté kolo. Přitom v roce 2008 existovaly dvě prodejny, které dohromady prodaly jen asi 50 elektrokol. "V rámci středoevropského bloku jsme premianty. V Polsku, které je populačně čtyřikrát větší, jsou prodeje elektrokol ani ne třetinové," upozorňuje Ditrich.

V Německu se loni prodal rovný jeden milion kusů a každé třetí prodané kolo bylo elektrické. V zemích Beneluxu, kde evropský boom elektrokol před deseti lety začal, jsou dnes prodeje elektrokol na 75 procentech ze všech kol. "Lze prohlásit, že z většiny tamějších obchodů již mechanická jízdní kola zcela zmizela. Samozřejmě neříkáme, že mechanická kola za deset let zmizí zcela. Ale to kolo, na kterém budete jezdit na výlety i do práce, bude dost pravděpodobně obsahovat motor a baterii," předpovídá Ditri­ch.

Cena nového elektrokola se podobně jako například u automobilů velmi liší. Horské elektrokolo se dá koupit od 30 do 240 tisíc korun. Kromě nich se vyrábějí také krosová, trekingová, městská, skládací, a dokonce dětská elektrokola. Půjčovné se pohybuje od 650 korun do 1200 korun na den podle kvality a pořizovací ceny kola.

Baterie elektrokola se nabíjí z klasické zásuvky pomocí nabíječky, kterou výrobci dodávají společně s elektrokolem. Lze ji nabíjet přímo na elektrokole nebo ji pomocí klíčku ze stroje vyjmout a nabíjet ji doma. "A když nabíječka není v dosahu, existuje stále řešení. Málokdo ví, že pro elektrokola existuje v Česku asistenční služba, která funguje stejně jako u auta. Máte problém − vyřeší se na místě nebo následuje odtah, tedy v případě elektrokola spíš odvoz. A to funguje i pro situaci, kdy zjistíte, že máte vybitou baterii a jste daleko od domova," upozorňuje Ditrich.

Jednou z nejčastějších otázek cyklistů, kteří nemají s elektrokoly žádnou zkušenost, je, jaký má jejich vybrané kolo dojezd. Je to ale hodně ošemetná otázka, protože dojezd závisí hlavně na hmotnosti jezdce. "Proto nikdy nevěřte žádným uváděným číslům. Jediná cesta, jak můžete zjistit reálný dojezd, je si elektrokolo vypůjčit a zajet si svou trasu, svým tempem a stylem jízdy," doporučuje Ditrich.

V letošním roce jsou ve světě největším trendem ultralehká silniční elektrokola, která nabízí nižší výkon a menší kapacitu baterie. Ta jsou konstruována tak, aby jezdci pomohla při rozjezdech a v nejtěžších pasážích. "Každopádně v Česku je konstantně největší zájem o trekingová kola, která je možné použít jak na silnici, tak v terénu. E-kola vybavená větší kapacitou baterie, která je neviditelně schována v rámu, nosičem, světly a větším přehledným displejem," popisuje Ditrich.

Pokud se někdo rozhodne místo pořízení nového elektrokola přestavět své staré na elektroverzi, vyjde ho tato přestavba zhruba na třicet tisíc korun. Spíše se ale kupují originály, přestavby jsou méně časté.

Fenomén elektrokol pomáhá také rozvoji městské cyklistiky, protože jízda s elektropodporou je snazší a lidé už ji vnímají jako alternativu auta. Na elektrokola přecházejí i  bikesharingové firmy.  

Zdroj: ihned.cz