Zprávy

Zakladatel Patagonie věnuje zisky firmy na ochranu přírody

17. října 2022

Zakladatel a dosavadní vlastník outdoorové firmy Patagonia – Yvon Chouinard – převedl svůj podnik na dvě nadace. Tím poskytuje svůj majetek na ochranu životního prostředí, zvláště pro opatření proti klimatické krizi. Podle odhadů se jmění kalifornské firmy, kterou Chouinard založil před 50 lety, pohybuje kolem 3 miliard dolarů. V budoucnu budou všechny zisky, které nebudou investovány do firmy, což je částka kolem 100 milionů dolarů ročně, určeny na boj proti oteplování Země a na ochranu přírody. Chouinard tak dle vlastních slov chce „udělat Zemi jediným vlastníkem podílu ve firmě“. V roce 2020 firma utržila více než miliardu dolarů, celkem zaměstnává přes 1500 lidí. 

Patagonia si šla vždy svou nekonvenční cestou. Již v roce 2011 například uveřejnila v deníku New York Times celostránkovou inzerci s titulkem – „Nekupujte tuto bundu“, která vyzývala k delšímu nošení oblečení, jeho opravám či recyklaci.  

Rodinnou firmu Patagonia, jejíž název vymyslel její zakladatel při své cestě jihoamerickou Patagonií, tvoří Yvon, jeho žena a dvě dospělé děti. Yvon říká, že nikdy nechtěl být obchodníkem, ale bere na sebe zodpovědnost a záchrana planety je pro něj prioritním a naprosto vážným tématem. K podnikání se dostal v roce 1957, kdy jako nadšený horolezec a vyučený kovář si začal sám vyrábět skoby. Ty pak začal prodávat v malém obchůdku na dvorku domu svých rodičů. V roce 1965 pak vznikla firmaa Chouinard Equipment, která se do roku 1970 stala největším prodejcem horolezeckého vybavení v USA. Chouinard si ale uvědomil, že zároveň také nejvíce svým vybavením skály poškozuje a prodej se skobami minimalizoval.

Převzetí majetku firmy dvěma nadacemi nebude mít vliv na vedení firmy. Jeho členové doufají, že nová struktura bude inspirovat k nového druhu hospodaření, při kterém budou na prvním místě stát lidé a planeta.