Zprávy

Zakladatel Sportisima mění svou pozici ve firmě

10. května 2019

Dlouhá dvě desetiletí byl vietnamský zakladatel Sportisima Thai Ngoc Nguyen jediným skutečným vládcem největšího obchodníka se sportovním zbožím na trhu. Generální ředitel, jednatel, zakladatel a klíčový spolumajitel. Tichý a nenápadný byznysmen osobně otevíral prodejny (společnost jich dnes má přes 120), sám se angažoval v nákupu zboží a zároveň byl hlavním vizionářem určujícím směřování obchodní skupiny, která dnes působí v několika evropských zemích a ročně utrží přes osm miliard korun.

V květnu po 19 letech Thai Ngoc Nguyen ředitelskou židli opouští. Nahradí ho Pavel Vajskebr, dlouholetý šéf lékárenského řetězce Dr. Max, který ve Sportisimu už dva a půl roku operuje jako zástupce a společník miliardáře Martina Kúšika. Někdejší partner skupiny Penta Investments v roce 2016 koupil polovinu Sportisima za cenu přesahující 1,5 miliardy korun. Alespoň tak firmu v té době oceňovali další zájemci v rámci otevřeného tendru, oficiálně prodejní cenu zúčastněné strany nikdy nepotvrdily.

Vajskebr od té doby řídil Sportisimo společně s Thaiem, ale spíš na bázi projektového řízení. Sám má totiž vlastní byznys se soukromými klinikami a lékařskými praxemi MediClinic, a Sportisimu tak většinou mohl věnovat zhruba polovinu týdne.

Jeho role ale postupně rostla a v každodenním řízení se s Thaiem stále více doplňoval. Proto nakonec bylo potřeba role obou zkušených manažerů oddělit. Oba muži odmítají, že by to bylo výsledkem nějakých sporů, naopak jde prý o společnou dohodu.

„Rozdělili jsme si kompetence. Zastávám funkci chairman of the board a kolega Pavel funkci CEO. Trochu se stahuji z operativy, ale moje angažovanost v řízení je stále velká,“ říká k tomu devětačtyřicetiletý Thai Ngoc Nguyen, absolvent pražské VŠE.

V praxi to znamená, že provozní věci bude řídit management vedený Vajskebrem, ale z pozice šéfa výkonné rady (Sportisimo je společnost s ručením omezeným, nemá tedy klasické představenstvo ani dozorčí radu, pozn. red.) na něj bude dohlížet právě Thai Ngoc Nguyen. „Rozhodně to neznamená, že by pan Thai odcházel z firmy, v novém uspořádání je to v principu můj šéf. Jen ředitelskou provozní agendu povedu já,“ říká k tomu Pavel Vajskebr, někdejší závodní judista.

Sportisimo za jejich společného působení dál roste. Jak v tržbách, tak v dalších aktivitách. Vznikl holding, který kromě prodejen Sportisimo, menších obchodů Molo a velkého e-shopu zastřešuje také výhradní distribuci několika značek, jako je Umbro, O’Neill a Lotto. Nedávno firma přikoupila společnost Piccollo, mimo jiné výrobce outdoorové značky oblečení Loap. Ta patřila lidem z okruhu zakladatelů společnosti Datart.

Thai Ngoc Nguyen, otec čtyř synů – jedním z nich je úspěšný šachový velmistr Thai Dai Van Nguyen – zároveň předsedá dozorčí radě společnosti Saparia, majitele libušského areálu, je členem dozorčí rady IDCC Europe Finance, záložny pro vietnamské krajany v Česku, a vedle toho investuje také do nemovitostí.

Zdroj: www.forbes.cz