Zprávy

Závodníci Světového poháru budou chráněni airbagy od firmy Dainese

Po pěti letech intenzivní spolupráce firmy Dainese se Světovou lyžařskou federací FIS budou závodníci v rychlostních disciplínách reprezentující Rakousko, Itálii, Kanadu a USA moci oficiálně používat ochranné airbagy D-air® Ski vyvinuté firmou Dainese. Během pětiletého výzkumu zpracovávalo výzkumné oddělení firmy Dainese telemetrická data ze sjezdů a pádů nejlepších závodníků Světového poháru a vylaďovalo algoritmus spouštění lyžařského airbagu.

Firma Dainese je průkopníkem ve vývoji a výrobě ochranných prostředků a s technologií D-air® má dlouholeté zkušenosti. Již více než 15 let vyrábí elektronické airbagy pro motocyklisty.

Podstatou systému D-air® Ski je airbag se speciální inovativní konstrukcí. Povrch airbagu je propojen množstvím mikrovláken, která umožňují nafouknutí s konstantním tlakem na celém povrchu tak, aby airbag obalil tělo lyžaře. Spouštěcí mechanismus systému D-air® Ski spočívá v tom, že algoritmus umí vyhodnotit a identifikovat pád pomocí principů dynamiky horizontální a vertikální rotace a spustit airbag během 25 milisekund tak, že pokryje a ochrání ramena, klíční kosti a hrudník lyžaře.

Společnost Dainese výrazně přispívá k bezpečnosti lyžařů po celém světě; nabízí systém D-air® Ski nejen sportovcům, které oficiálně sponzoruje, ale všem lyžařským federacím. Společnost Dainese vstoupila do světa sjezdového lyžování v roce 1995 tím, že jako první firma v oboru představila chrániče páteře pro lyžaře. Díky novým poznatkům a čím dál sofistikovanějším technologiím Dainese v současné době nastavuje nové trendy v oblasti ochranných prostředků pro lyžaře a systém D-air® Ski představuje další mezník ve vývoji bezpečnostního lyžařského vybavení.