Zprávy

Závody Formule 1 v Baku jsou velmi výnosné

23. ledna 2019

Velká cena Ázerbájdžánu ve Formuli 1, která se na okruhu v Baku konala již čtyřikrát, přinesla organizátorům již 500 milionů dolarů. Příjmy jsou rozděleny do dvou skupin. 300,6 milionů dolarů byly generované přímými výdaji v hotelích, restauracích a dopravních službách, 205,7 milionů dolarů připadá na nepřímé výdaje – podniky, obchody, přeprava zboží, služby a jiné organizace, které se využívají v okolí Formule 1.

Podle údajů organizátorů bylo v prvních dvou letech vytvořeno 5 až 10 tisíc krátkodobých až střednědobých pracovních míst, při třetím a čtvrtém ročníku to bylo kolem 7 500. K velkým plusům patří podle organizátorů zvýšení reputace a povědomí o Ázerbájdžánu, „jako moderní, dynamické zemi, která je schopná zorganizovat sportovní a jiné akce na světové úrovni.“ Jen v roce 2019 vidělo přenosy z Baku 90,2 milionů televizních diváků.

Arif Rahimov, který je jednatelem okruhu Baku City Circuit, považuje tuto akci za velkou hnací sílu pro celé hospodářství, která zlepšuje možnosti pro sociální a kulturní změny a rozvoj obyvatelstva této země.

Baku má smlouvu na pořádání závodů Velké ceny až do roku 2023. Tamní závody patří k těm, které mají jedno z nejvyšších vstupných v celém kalendáři seriálu Formule 1.