Zprávy

Zážitkový svět Jamese Bonda na vrcholu Gaislachkogl v Söldenu

© 007 TM Danjaq. All rights reserved / Architekturbüro Obermoser

10. března 2018

007 ELEMENTS je název nové filmové interaktivní výstavy o Jamesu Bondovi, která bude k vidění v Söldenu, na vrcholu Gaislachkogl. Zahájena bude v létě 2018. Výstava se zaměří na scény z filmu Spectre, které byly točeny v Söldenu, představí ale i další momenty z celkových 24 filmů s Jamesem Bondem. Jedná se o společný projekt EON Productions, společnosti Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), která je nyní majitelem všech práv na filmy o Jamesu Bondovi, a Bergbahnen Sölden.

Výstava vznikla díky spolupráci kreativního ředitele Neala Callowa, který pracoval na filmech Casino Royale, Quantum of Solace, Skyfall a Spectre, a Tino Schaedlera  (designový šéf společnosti Optimist Inc.) a jeho týmu. Díky nim se návštěvníci budou moci ponořit všemi smysly do světa 007, do přípravy filmů, a to velmi moderním způsobem. Autoři k tomu využívají také okolní krajinu, aby návštěvníka zasadili přímo do světa Jamese Bonda.

Kvůli instalaci vznikla ve vrcholu Gaislachkogl ve výšce 3050 m n. m. nová dvoupodlažní budova s plochou 1300 m². Tato ohromující stavba je zapuštěna do okolního světa hor a je celá k vidění až poté, co se k ní projde podzemním tunelem. Oba dva hlavní prostory nabízejí spektakulární výhledy na tyrolské vrcholy a údolí. Jednoduchá současná architektura v kombinaci s vysoce moderní technikou a ozvučením slibuje v podobě 007 ELEMENTS velký zážitek.

Budova postavená na míru této expozici je ve stavu vzniku, navrhlo ji architektonické studio Obermoser. Studio oceňovaného tyrolského architekta Johanna Obermosera realizovalo mimo jiné i restauraci ice Q na vrcholu Gaislachkogel a futuristické stanice lanovek Gaislachkoglbahn a Giggijochbahn.