Zprávy

Zemřel Davo Karničar

17. září 2019

Slovinský horolezec a extrémní vysokohorský lyžař Davo Karničar se včera smrtelně zranil při pracovní nehodě v lese v jeho rodném Jezersku.

Šestapadesátiletý Davo Karničar byl alpinistou, lyžařem, učitelem alpinismu i lyžování, horský záchranář a také ředitel první lyžařské školy pro nepálské děti. Jako závodní lyžař se stal slovinským mistrem, druhým nejlepším mužem celého Balkánu a pravidelným účastníkem závodů Světového poháru. Napsal knihu Alpinizem, samoljubje, ljubezen (Alpinismus, samolibost, láska) a je také spoluautorem díla Z Everesta (Z Everestu). Vedl lezeckou a lyžařskou školu v Jezersku a společně se svou ženou Petrou řídil horolezecké středisko v Ravenské Kočně.

Od roku 1980 podnikl přes sedmnáct set úspěšných alpských výstupů a sestupů a spolu se svým bratrem jako první Slovinci sjeli na lyžích osmitisícovku. Především však jako první člověk na světě souvisle sjel z nejvyšší hory na Zemi Mount Everestu a také jako vůbec první lyžař pokořil nejvyšší vrcholky všech sedmi světadílů. Za výjimečné počiny získal Bloudkovu cenu a stříbrný Řád svobody Slovinské republiky. Časopis Men's Journal ho zvolil nejlepším sportovcem v extrémních disciplínách a nominován byl také na nejprestižnější sportovní ocenění v kategorii výjimečného nebo extrémního výkonu.

Jeho největším lezeckým výkonem pak byl sólo výstup na pilíř alpského vrcholku Aiguille du Dru, Bonatti. Následně se rozhodl věnovat více alpskému lyžování, když sjel slovinské vrcholky Triglav, Jalovec, Dolgi hrbet, Špik, Grintovec a Kočna. Za své nejnáročnější počiny však označuje sjezdy stěn, ledovců a dokonce i ledopádů (mnohokrát se například pustil ze Sinji šlapu poblíž Češké koče). Jako první také opakovaně zdolal na lyžích Fritsch-Lindenbachovu cestu severní stěnou Grintovce nebo Dolškou škrbinu, řazenou mezi cesty nejnáročnější kategorie 7, a ten vůbec nejobtížnější sjezd, jaký se kdy ve Slovinsku podařilo uskutečnit. Na evropské scéně se mezi jeho výkony vyjímají třeba sjezd severovýchodní stěnou Eigeru či východní stěnou Matterhornu. Ve světě se však nejvíce proslavil v Himalájích: sjezdy osmitisícovek Annapurna a Mount Everest.

Po zdolání nejvyšší hory světa a Asie zvládl do roku 2006 na lyžích pokořit i nejvyšší vrcholy zbývajících šesti kontinentů: Kilimandžáro, Elbrus, Aconcaguu, Mount Kosciuszko, Denali a Mount Wilson. Povedlo se mu to jako vůbec prvnímu muži v historii.