Zprávy

Zemřel „otec golfu“ Arnold Palmer

Přední světoví golfisté i média všeho druhu se shodují: smrtí Arnolda Palmera, který zemřel na srdeční selhání 25. září 2016, přišel svět o golfového krále. Někdy je také přezdíván „otcem golfu“, sportu, v němž se točí obrovské peníze, a který je v současné době zároveň mnohem přístupnější široké veřejnosti. Na jeho popularizaci měl Palmer velký podíl.

"Palmer nastartoval komercionalizaci golfu a de facto sportu vůbec. Z kdysi šedé hry pomohl udělat show," hodnotí Palmerův odkaz prezident České golfové federace Zdeněk Kodejš. "Existují dvě věci, které zpřístupnily lidem golf. Palmer a vynález muliganu (opravná rána, když úspěch té předešlé ovlivní špatné okolnosti)," řekl kdysi populární moderátor Bob Hope. V roce 2009 dostal Palmer od amerického Kongresu medaili Za zásluhy, explicitně za "demokratizaci golfu".

V 50. letech minulého století začal rodák z Pensylvánie sbírat první vítězství mezi golfovými profesionály. Ve hře ale tehdy byly ještě spíš tisíce než miliony dolarů. V roce 1960 podepsal Palmer s jistým Markem McCormackem smlouvu o svém zastupování. Někdejší sportovní stipendista z univerzity Wake Forest a později také příslušník americké pobřežní stráže byl vůbec prvním McCormackovým ­klientem a sázkou na tento typ podnikání. Dnes i díky výhře z této sázky je McCormackem založená agentura IMG největší promotérskou skupinou světa sportu a showbyznysu vůbec.

V 60. letech se na Palmera a později i další jeho dva souputníky Garyho Playera a Jacka Nicklause nabalil televizní zájem a podpora vysílání golfu, první marketingové a reklamní smlouvy. Ze sportovců se začali stávat i obchodníci se svojí značkou. "Arnold vynikal zejména svojí vstřícností. Nastavil standardy toho, jak se celebrity dnešního sportu mají chovat," poznamenává bývalá golfová hvězda Raymond Floyd.

Popularitu uměl Palmer využít i později, když sice ještě stále objížděl ty nejlepší turnaje jako aktivní hráč, ovšem čelní umístění už nepřicházela tolik jako dřív. V pokročilé fázi své úctyhodně dlouho trvající kariéry se věnoval stavbě hřišť, rozvoji vlastní značky holí a oblečení (v roce 2000 ji koupila společnost Callaway) a v 90. letech stál u zrodu Golf Chan­nelu. Šlo o první významnější televizní stanici, která nabízela nonstop přenosy věnující se pouze jednomu sportu.

"Šlo o jednu z nejdůležitějších postav historie světového golfu. I v posledních letech, kdy už ani sám nehrál, patřil stále na přední místa žebříčku nejlépe vydělávajících golfistů," upozorňuje golfový publicista Čeněk Lorenc. Například za loňský rok podle srovnání časopisu Golf Digest byl Palmer pátým nejlépe vydělávajícím golfistou světa. Jeho příjem měl dosáhnout 40 milionů dolarů. Palmerovo jmění se odhaduje asi na 675 milionů dolarů.

Sympatie si získával rovněž vysokými odvody na charitu. V roce 1989 zaplatil výstavbu a prvotní investici do provozu nemocnice pro děti a matky v Orlandu. V roce 2002 ustavil společnost na organizaci charitativních golfových turnajů, jejichž výtěžek jde na boj s rakovinou. Uspořádala už přes dva tisíce golfových akcí a posbírala přes tři miliony dolarů. Nejznámější akcí, pod níž je Palmer podepsán, je Arnold Palmer Invitational. S dotací přesahující šest mi­lionů dolarů jde o důležitý bod kalendáře celé golfové sezony.

Zdroj: ihned.cz