Zprávy

Zemřel vynálezce Gore-Texu

27. září 2020

Robert W. Gore, zvaný Bob, zemřel 17. září ve věku 83 let. Emeritní předseda představenstva společnosti W. L. Gore & Associates působil v této společnosti 57 let, 30 z nich jako ředitel, v letech 1976-2000 jako prezident. Stál za vznikem materiálu Gore-Tex. Společnost v současné době zaměstnává 10 500 lidí a generuje roční obrat ve výši 3,7 miliardy dolarů.

Společnost založili rodiče Boba – Wilbert L. a Genevieve W. Gorovi. První roky experimentovali s polymerem zvaným polytetrafluorethylen (PTFE). Robert mezitím ve škole získal bakalářský titul v oboru chemického inženýrství na University of Delaware a magisterský titul a titul Ph.D. v chemickém inženýrství na University of Minnesota. V 60. letech pracovala společnost na materiálech určených pro průzkum vesmíru a obranu. Bob mezitím pracoval na zdokonalení PTFE. Z expandovaného polytetrafluorethylenu (ePTFE) se od té doby vyrábí tkanina, která se nyní prodává pod názvem Gore-Tex, první, která může být použita jako nepromokavá a prodyšná membrána pro oděv a obuv. Dostala se však i do mnoha dalších oborů podnikání společnosti Gore, mezi ně patří kabeláž, elektronické součástky, filtrace, těsnicí materiály, ventilační a lékařské přístroje.

V roce 1996, za Robertova prezidentství, přesáhla rodinná společnost hodnotu jedné miliardy dolarů. Robert Gore nashromáždil za svou práci s fluoropolymery devět patentů. Byl zvolen do Americké národní akademie inženýrství a získal místo v Síni slávy národních vynálezců.