Zprávy

Zimní sezóna 2019/20 zaznamenala pokles v množství lyžařských dní

23. dubna 2021

Podle každoroční zprávy Laurenta Vanata Snow Report byla nejúspěšnější zimní sezónou v novém tisíciletí sezóna 2018/19. Nejhorší se stala ta následující – zima 2019/20, kterou narušilo šíření koronavirové pandemie. Tento údaj se jistě změní, až budou k dispozici data o té letošní, ve které mnoho zimních středisek vůbec neotevřelo.

Podle 13. vydání Vanatovy zprávy se v loňské sezóně snížil počet lyžařských dní o 18 %. V asijsko-pacifickém regionu se jednalo o pokles o 31 %, ve zbytku světa o 15 %. USA a alpské země vykázaly pokles o 15 %, východní Evropa 14 %, ostatní části Evropy 18 %. Nejnižší pokles zaznamenaly Island, Rusko a Norsko.

Nejdříve zavřela střediska v Číně, některá z nich však mohla otevřít v polovině března při zachování přísných podmínek. Postupně se zavíraly lyžařské oblasti v celém světě, výjimku tvořila jen některá střediska v Japonsku, ve Švédsku a na Islandu.

Na jižní polokouli začala sezóna v červnu v Lesothu, následoval Nový Zéland a Austrálie, vždy s určitými omezeními. V Jižní Africe mohlo začít s provozem pouze několik středisek s limitovanými počty návštěvníků v době od poloviny srpna do poloviny října.

Podle Vanatovy zprávy existuje na světě 6 000 lyžařských středisek v 68 zemích. 52 největších reprezentuje 22 % celkové návštěvnosti. Nejvíce lidí lyžuje v USA, na druhé místo se dostalo Rakousko.