Zprávy

Zimní turismus v Rakousku

24. listopadu 2019

Po na sníh bohaté zimě v loňském roce doufají rakouští provozovatelé ubytovacích zařízení a lyžařských středisek v úspěšnou zimní sezónu i v letošním roce. Bohužel s tím souvisí i zvyšující se zatížení životního prostředí, neboť například 85 % všech zimních sportovců přijíždí svými auty. Proto se nyní snaží Rakušané nalákat hosty na cestování autobusem nebo vlakem, jednotlivým regionům jsou dokonce k dispozici tzv. poradci přes mobilitu.

Rakouští provozovatelé lanovek investovali před začátkem letošní zimní sezóny 754 milionů eur, polovina prostředků šla na infrastrukturu, zbytek do zasněžovacího zařízení a technických vylepšení nebo na jiné výdaje, jako jsou vstupní systémy, stroje na úpravu sjezdovek a gastronomie. Provozovatelé lanovek zaměstnávají kolem 17 000 lidí přímo a dalších 109 000 nepřímo přes partnery a provozovatele služeb.

Ceny skipasů se opět zvyšovaly, v mnohých lyžařských střediscích dosahuje cena za jednodenní skipas 50 eur, což se nesetkává s úplně vřelým přijetím. Branže upozorňuje na vysoké investice a zvyšující se náklady na personál a energie.

Rakousko patří k nejvíce navštěvovaným zemím kvůli svým lyžařským možnostem. V loňském roce se zvýšil počet noclehů o 1,5 % na 72,9 milionů, počet hostů se zvýšil o 2,9 % na 20,4 milionů. Pro Rakousko to znamená v zimním období tržby 14,1 miliardy eur, v létě přinesl turismus tržby 13,3 miliardy eur.

Téměř 40 % noclehů připadá na hosty z Německa, jejichž počet meziročně poklesl o 0,7 %. Mírně klesly také počty hostů ze Švýcarska (1,9 %), Velké Británie (-0,2 %) a Ruska (-7,3 %). Druhou nejpočetnější skupinou hostů jsou Nizozemci, jichž přijelo meziročně o 3,2 % více a pozitivní údaje vykazují také počty hostů z České republiky, Polska a Maďarska.