Zprávy

Zisk oděvního řetězce H&M v prvním čtvrtletí vzrostl

Švédskému prodejci oděvů Hennes & Mauritz vzrostl v prvním fiskálním čtvrtletí (do konce února 2015) zisk o 36% na 3,6 miliardy švédských korun (10,6 miliardy korun). Zisk před zdaněním se zvýšil o 35% na 4,7 miliardy SEK. Tržby za první tři měsíce stávajícího finančního roku se zvýšily o čtvrtinu na 40,3 miliardy SEK (120 miliard korun). H&M v posledních letech úspěšně prodává i sportovní oblečení. Oděvní společnost uvedla, že k růstu přispělo příznivé přijetí jejích kolekcí, ale také otevření nových obchodů a internetový prodej.

V letošním roce plánuje otevřít zhruba 400 obchodů, mimo jiné v Peru, Jihoafrické republice a Indii, a zahájit prodej po internetu v dalších devíti zemích, včetně České republiky a Slovenska. Na konci února měla firma po celém světě, včetně Česka, 3551 obchodů a přes internet prodávala ve 13 zemích.

Firma však upozornila, že letos porostou její náklady na nákupy kvůli silnému dolaru. Růst dolaru vůči euru je pro firmu nepříznivý, protože velkou část nákupů uskutečňuje v dolarech, ale většina jejích tržeb je v eurech.

Společnost H&M vznikla v roce 1947 a je druhým největším prodejcem oděvů za španělskou firmou Inditex, která vlastní obchody s oděvy Zara. Kromě značky stejného jména vlastní Hennes & Mauritz i značky COS, Monki, Weekday, Cheap Monday a & Other Stories.

Zdroj: ihned.cz