Zprávy

Změna vlastnické struktury u stáje F1 Mercedes

4. ledna 2021

Tým Formule 1 Mercedes, který dosáhl v posledních sedmi letech 14 titulů mistra světa (sedm pro jezdce, sedm pro konstruktéry), delší sérii vítězství za 70 let ještě nikdy nezažil.

Nově se stal Joint-Venture společností, kterou vlastní stejnými 33,3% podíly společnost Daimler AG, podnikatel Toto Wolff a chemický koncern INEOS. Chemický gigant INEOS se angažuje kromě Formule 1 také v cyklistice a v jachtingu.

Wolff bude tým i v příštích třech letech vést. Vlastnická struktura se změnila u Wolffa z 30 na 33,3 %, u společnosti Daimler se na 33,3 % snížila z 60 %. INEOS je novým členem. Na místě třetího společníka nahradil Niki Laudu, který do května 2019, kdy zemřel, držel podíl ve výši 10 %.

INEOS je od února 2020 mimo Petronas jedním z hlavních partnerů Mercedesu. Jeho partnerství potvrzené smlouvou na pět let má hodnotu 100 milionů liber. Od té doby se také proslýchá, že firma bude mít zájem o vstup do týmu, nebo o převzetí většinového podílu. 70% podíl měl tehdy být získán za 700 milionů liber. Tyto spekulace byly posléze dementovány Wolffem i šéfem INEOSu Sirem Jimem Ratcliffem.