Zprávy

Změny u skokanských závodů pro sezónu 2022/23

1. června 2022

Na nedávném jednání skokanského výboru FIS se projednaly některé změny pro sezónu 2022/23 a také výše odměn čekající na sportovce v této disciplíně. K hlavním změnám patří nová definice pro špičky a rádiusy lyží, nové metody měření výšky těla důležité pro schvalování kombinéz nebo novinky v kalendáři závodů. 

Závody skokanů začnou v letošní sezóně mimořádně brzy, již o víkendu 5.,6. listopadu v polském středisku Wisla. Brzké konání umožní novinka – možnost závodů na keramické stopě a s umělou dopadovou plochou. To znamená velký krok také v oblasti udržitelnosti, protože nebude muset být vyráběn technický sníh. Druhou zastávkou bude finská Ruka a následuje krátká pauza vzhledem k posunutému termínu mistrovství světa ve fotbalu. Poprvé po dlouhé době se Světový pohár uskuteční také na americkém kontinentu, 11. a 12. února 2023 v Iron Mountain. Pro mládež mezi 11 a 15 lety je připravena nová řada závodů "New Star Trophy“. 9 závodů se uskuteční v Rumunsku, Itálii, Švédsku, Finsku a na Slovensku. 

Změn doznal také přehled odměn pro nejlepší skokany a skokanky. Současné počty znamenají za jeden bod ve Světovém poháru 38 CHF. Tato částka má být postupně zvyšována, v sezóně 2026/27 má dosáhnout 50 CHF.