Zprávy

Změny ve sponzoringu bundesligových týmů

19. října 2017

Ve sponzoringu bundesligových týmů dochází k velkým změnám. Doba, kdy si trh rozdělily pouze největší značky Adidas, Nike a Puma, je očividně pryč. V současnosti je situace poměrně rozdělená, top kluby vydělávají enormní částky, zatímco zbytek týmů si rozdělují méně známé značky. V sezóně 2013/14 se „velká trojka“ dělila o 14 prvoligových týmů. V budoucnu je možné, že například Adidas bude sponzorovat kromě německé reprezentace už jen dva nebo tři bundesligové týmy. Mluví se o týmu Bayern (smlouva do roku 2030) a Hamburger SV (smlouva do roku 2024). Brzy vyprší smlouvy Adidasu v klubu 1. FC Nürnberg a Bayer Leverkusen.

Změny u dodavatelů sportovního zboží proběhnou i u jiných bundesligových týmů. Týmu Borussia Mönchengladbach skončí po letošní sezóně smlouva s firmou Kappa a začne hrát v dresech firmy Puma. Puma už kdysi klub sponzorovala, bylo to od 60. let do roku 1992. Nová, šestiletá smlouva s opcí na dva roky, má klubu přinést 48 milionů eur. Pro klub s tržbami 196,8 milionů eur a  ziskem 26,8 milionů eur znamená obnovené partnerství „významný krok do budoucnosti“. Puma si slibuje od spolupráce prodej 100 tisíc fanouškovských dresů ročně.

V roce 2018 skončí sponzorské smlouvy i u jiných německých fotbalových klubů - 1. FC Köln (Erima), Bayer Leverkusen (Jako), FC Schalke 04 (Adidas), FC Augsburg (Nike) a SV Darmstadt 98 (Jako). Smlouvy s novými partnery by se však měly uzavírat již nyní, neboň navržení a produkce nové kolekce trvá 18 až 24 měsíců. Známé je, že klub 1. FC Köln by měl nově hrát v dresech firmy Uhlsport, a to za roční částku 3 miliony eur.

Novým dodavatelem sportovního vybavení německého fotbalového klubu FC Schalke 04 se stane od července 2018 britská sportovní značka Umbro. Ukončí se tak dlouhodobé partnerství klubu se značkou Adidas. Odhaduje se, že roční plnění ve zboží bude ve výši 6 milionů eur. V současné době je Umbro v německé Bundeslize vidět na dresech týmu FC Norimberk a od sezóny 2018/19 také německého klubu Werder Brémy. Plnění smlouvy až do roku 2023 má přinést brémskému klubu 17,5 milionů eur. Dosud hráli hráči Werderu Bremen ve vybavení firmy Nike.

Přehled sponzorů týmů první a druhé Bundesligy:

Nike (10 týmů): RB Leipzig, Hertha BSC, Eintracht Frankfurt, VfL Wolfsburg, Werder Bremen, FC Augsburg, Eintracht Braunschweig, Erzgebirge Aue, VfL Bochum, FC Heidenheim

Adidas (4 týmy): FC Bayern, FC Schalke 04, Hamburger SV, FC Ingolstadt

Puma (4 týmy): Borussia Dortmund, VfB Stuttgart, Fortuna Düsseldorf, SV Sandhausen

Jako (4 týmy): Bayer Leverkusen, SV Darmstadt 98 , Hannover 96, Karlsruher SC

Lotto (2 týmy): TSG Hoffenheim, 1. FSV Mainz

Erima (2 týmy): 1. FC Köln, Dynamo Dresden

Hummel (2 týmy): SC Freiburg, Greuther Fürth

Macron (2 týmy): Union Berlin, 1860 München

Kappa (1 tým): Borussia Mönchengladbach

Capelli Sport (1 tým): Würzburger Kickers

Saller (1 tým): Arminia Bielefeld

Uhlsport (1 tým): 1. FC Kaiserslautern, Fortuna Düsseldorf

Umbro (1 tým): 1. FC Nürnberg

Under Armour (1 tým): FC St. Pauli