Zprávy

Ztráta Sparty se opět zvýšila

Téměř ke sto třiceti miliónům korun se vyšplhala ztráta fotbalové Sparty za uplynulé účetní období (červenec 2015 – červen 2016). Vyplynulo to z účetní závěrky zveřejněné na valné hromadě klubu.„Patříme mezi minoritu českých ligových klubů, které výsledky hospodaření za fiskální rok zveřejňují," připomněl ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

Zmiňovaná ztráta fotbalové Sparty víceméně koresponduje s lety předchozími. Kupříkladu v roce 2013/2014 dosáhla 144 miliónů, rok předtím 190 miliónů, v roce 2011/2012 vyšplhala dokonce až na rekordních 237 miliónů korun.

V předchozím roce už vykazovalo hospodaření klubu výrazné zlepšení, neboť ztráta činila jen 67 miliónů korun. To proto, že Sparta si vedla úspěšně ve vyřazovacích bojích Evropské ligy, neboť postoupila až do čtvrtfinále. Výsledky hospodaření pochopitelně vylepšil prodej Kadeřábka do Hoffenheimu i třeba vyšší příjmy ze vstupného.

Letošní zmiňovaný prodělek Sparty byl převeden na účet neuhrazených ztrát minulých let. Hlavní akcionář J&T Credit Investmens Daniela Křetínského navýšila na valné hromadě základní kapitál společnosti o sto padesát miliónů korun, které mají sloužit k oddlužení a zároveň ekonomickému oživení hospodaření společnosti.

Není určitě bez zajímavosti, že za Křetínského éry na Letné skončila fotbalová Sparta jen jednou v plusových číslech. Stalo se tak hned v prvním roce 2004/2005, kdy díky účasti v Lize mistrů a profitu z prodeje hráčů – kupříkladu Kováče za 100 miliónů – byla v zisku 32 miliónů korun. V dalších letech už ovšem končila ve ztrátě, která od roku 2009 přesáhla už miliardu korun.