Zprávy

Certifikáty a pečetě hodnotící udržitelnost výrobků – část 7.

12. června 2021

V poslední části našeho seriálu o certifikacích udržitelnosti výrobků se zaměříme na dva certifikáty určené pro veganské oblečení a certifikát udržitelné bavlny BCI.

1.      Better Cotton Initiative (BCI) je certifikátem pro udržitelně získávanou bavlnu a její pěstitele. Ekologická bavlna se dosud podílí na celkové produkci jedním procentem. Iniciativa byla založena v roce 2005 a patří pod organizaci na ochranu přírody a životního prostředí WWF. K zakládajícím členům patří organizace Adidas, Gap Inc., H&M, Ikea, Organic Exchange, Oxfam, PAN UK a samozřejmě WWF.

Podstatnou součástí programu jsou školení pěstitelů bavlny. Pokud farmáři usilují o certifikát musí splnit mnohé standardy týkající se ochrany půdy, použití vody, ochranných prostředků, ochrany životního prostoru, kvality vláken a pracovních podmínek. Farmáři, kteří tyto podmínky splní, obdrží licenci k prodeji tzv. Better Cotton.

V současnosti tvoří produkce „lepší bavlny“ již 22 % celosvětové produkce. Licenci obdržely již dva miliony farmářů. Na konci roku 2019 mělo BCI 1800 členů, ke kterým patří také 168 prodejců sportovního zboží.

BCI jedná podle principu masové bilance. Pokud je na výrobku logo BCI, neznamená to, že výrobek je přímo z lepší bavlny, ale že firma užívající tuto licenci vyrábí zboží z lepší bavlny a podporuje tak farmáře s licencí. Člen iniciativy musí mít alespoň 10 % produkce splňující podmínky pro better cotton.

2.      Existují dvě značky označující veganské oblečení, textil a doplňky. „PETA-Approved Vegan“, kterou uděluje organizace na ochranu zvířat PETA a „Slunečnice“, kterou uděluje britská veganská společnost. Ta byla založena ve Velké Británii již v roce 1944. Slunečnice označuje výrobky, které neobsahují žádné materiály pocházející ze zvířat. Na vzniku produktu se nesmějí podílet ani geneticky pozměněné organismy nebo pokusy na zvířatech. Certifikát mohou používat jen výrobky ne firmy.

Certifikát„PETA-Approved Vegan“ uděluje PETA USA. V současnosti za poplatek podle výše obratu, dříve to bývalo zdarma. Společnosti ucházející se o logo, musí zodpovědět dotazník a uzavřít s organizací licenční smlouvu na jednotlivé produkty nebo firmu. V současnosti užívá logo již více než tisíc firem.