Zprávy

Francouzská vláda spouští portál France.Sport

7. března 2024

Francouzská vláda spustila nový portál https://france.sport věnovaný vrcholovému sportu ve Francii. Nová digitální platforma je plně financována Ministerstvem sportu a olympijských a paralympijských her prostřednictvím společného systému Sport Data Hub (SDH), který podporuje samotné ministerstvo spolu s INSEP (Národní institut sportu, odbornosti a výkonnosti) a Agence Nationale du Sport.

Nový portál má sloužit jako jednotná platforma pro všechny aktéry zapojené do vrcholového sportu ve Francii, včetně sportovců, trenérů, rozhodovacích orgánů a výzkumných pracovníků. France.Sport je přístupný také prostřednictvím mobilní aplikace, která bude zpočátku vyhrazena pro vrcholové sportovce. 

Vytvoření portálu oznámila v červenci 2023 Amélie Oudéa-Castéra, tehdejší ministryně sportu a olympijských a paralympijských her, která má nyní v nové vládě premiéra Gabriela Attala další kompetence, jež se vedle sportu týkají také národního vzdělávání a mládeže. Oudéa-Castéra je bývalá profesionální tenistka. Je také zkušenou manažerkou a podnikatelkou. V minulosti zastávala funkci ředitelky Francouzské tenisové federace (FFT). 

Francouzské hlavní město bude od 26. července do 11. srpna hostit XXXIII. olympijské hry, obecně známé pod názvem Paříž 2024, po nichž budou od 28. srpna do 8. září následovat Letní paralympijské hry 2024.