Zprávy

Tenisky Re:Suede jsou kompostovatelné

10. února 2024

Po představení experimentu Re:Suede v roce 2021 Puma nyní ohlásila a ukázala, že experimentální verzi svých klasických tenisek Suede lze za určitých přizpůsobených průmyslových podmínek přeměnit na kompost. Před dvěma lety vyrobila Puma 500 párů experimentální tenisky Re:Suede ze semiše vyčiněného metodou Zeology, podrážky z TPE a konopných vláken. Boty Re:Suede nosili dobrovolníci v Německu po dobu šesti měsíců, aby otestovali jejich pohodlí a odolnost, než je společnost Puma na jaře 2022 poslala do speciálně vybavené průmyslové kompostárny provozované partnerskou společností Ortessa Group v Nizozemsku.

Nejprve byly boty rozdrceny, smíchány s dalším organickým odpadem z domácnosti a umístěny do kompostovacího tunelu. Poté byly postříkány výluhem bohatým na živiny z předchozího kompostovacího procesu a přirozeně zahřívány biologickou činností a řízenou cirkulací vzduchu v tunelu. Přibližně po 3,5 měsících byly materiály, které byly dostatečně malé (<10 mm), aby propadly sítem, prodány jako kompost třídy A pro zemědělské použití (v rámci nizozemských norem), zatímco zbývající materiály byly vráceny do kompostovacího tunelu, dokud také nedosáhly požadovaného stupně fragmentace (<10 mm). Během tohoto procesu společnost Ortessa dodržovala všechny právní předpisy pro kompost, které platí pro její zařízení v Nizozemsku.

"Přestože boty Re:Suede nemohly být zpracovány podle standardních operačních postupů pro průmyslové kompostování, nakonec se z nich stal kompost," uvedla Anne-Laure Descours, ředitelka pro zásobování ve společnosti Puma. "Budeme pokračovat v inovacích s našimi partnery, abychom určili infrastrukturu a technologie potřebné k tomu, aby byl proces životaschopný pro komerční verzi Re:Suede, včetně systému zpětného odběru, v roce 2024."

Společnost Puma zveřejní svá zjištění z experimentu v podrobné zprávě, aby se z něj mohly poučit i další společnosti a zainteresované strany a využít získané poznatky pro své vlastní iniciativy. Na základě zpětné vazby od lidí, kteří boty Re:Suede nosili po dobu šesti měsíců, společnost Puma uvádí, že zlepší také pohodlí budoucích verzí bot tím, že zvýší celkovou přiléhavost použitím nového vzoru materiálu pro svršek a stélku.

Experiment Re:Suede byl prvním programem, který byl spuštěn společně s novým programem recyklace polyesteru Re:Fibre v rámci Circular Lab společnosti Puma. Jedná se o inovační centrum vedené odborníky společnosti na inovace a design, jehož cílem je utvářet budoucnost programů společnosti v oblasti oběhového hospodářství.