Zprávy

Výrobce kol značky Levit na sebe podal insolvenční návrh

8. prosince 2022

Jeden z největších domácích výrobců kol a elektrokol je na kolenou. Firma BP Lumen, pod kterou patří nová značka kol Levit, na sebe minulý týden podala insolvenční návrh. Podnik z podkrkonošské Úpice věřitelům dluží téměř tři čtvrtě miliardy korun.

Důvodem problémů není to, že by o kola značky Levit nebyl zájem. Firma se stamilionovými tržbami naopak nezvládla plánování zásob a potřebného materiálu v nejisté době před dvěma lety. Výrazně se také zadlužila kvůli stavbě nové výrobní haly.

V insolvenčním návrhu zástupci BP Lumen píší, že na podnik významně dopadla pandemie covidu. „Po uzavření obchodů v březnu 2020 došlo k velkému propadu tržeb až o 90 procent,“ stojí v návrhu. Firma na to zareagovala omezením výroby a pracovala s „velmi konzervativním výhledem“.

Ještě na jaře roku 2020 přitom ale nastal o kola obrovský zájem. Po uvolnění lockdownu vzali Češi cykloshopy útokem a řada z nich už brzy neměla co prodávat. „Díky enormnímu zájmu byly vyprodány téměř všechny skladové zásoby i celá naplánovaná výroba,“ tvrdí firma v insolvenčním návrhu.

Spolu s rekordní poptávkou ale zároveň přišly také celosvětové problémy v dodavatelských řetězcích. Dostat se znovu s výrobou na potřebnou úroveň se tak BP Lumen nepodařilo. Čekací doba na některé cyklistické komponenty se kvůli zavřeným výrobním závodům v Asii a kolabující dopravě protáhla klidně na dva až tři roky. Kdo je však tehdy neobjednal, riskoval, že nebude mít za pár let z čeho vyrábět.

Poptávka po bicyklech navíc na dřívější vysoké úrovni nevydržela. Letos už Češi především kvůli rekordně vysoké inflaci nákup nového kola odkládají, a výrobcům se tak nyní hromadí ve skladech. „V současné době bohužel dochází k dodávání materiálů na výrobu, které byly objednány před více než rokem, což vede k významným výpadkům cash flow a dlužník má již zcela vyčerpané úvěrové financování,“ uvádí společnost BP Lumen.

V posledním fiskálním roce, který netradičně trval od začátku roku 2020 do konce loňského září, prodala BP Lumen 15,5 tisíce kol a elektrokol. Obrat v tomto období přesáhl 818 milionů korun. Firma aktuálně zaměstnává 137 lidí, na úřad práce už však nahlásila hromadné propouštění – od ledna příštího roku klesne počet pracovníků na 122 a od února přijde o práci dalších asi 40 lidí.

Podnik aktuálně věřitelům dluží 719 milionů korun, na zajištěné věřitele připadají závazky v hodnotě 441 milionů. Mezi ně patří hlavně Česká spořitelna a Komerční banka, které mají v zástavě zásoby společnosti BP Lumen. Největším domácím věřitelem je pak ostravská společnost Paul Lange, která pro domácí trh zajišťuje dodávky cyklokomponentů značky Shimano.

BP Lumen navrhuje řešit úpadek reorganizací. „I po zahájení insolvenčního řízení máme předjednanou výrobu ze zásob, kdy pak ale dále budeme nuceni zakoupit chybějící komponenty a dále pokračovat v provozu závodu, který je ziskový. Jen vzhledem ke splátkám úvěrů a úroků z nich nejsme schopni funkčnosti v mimoinsolvenčním režimu,“ uvádí podnik. V cyklistickém prostředí se mluví o možnosti, že do společnosti v problémech vstoupí nový investor.

Historie firmy sahá do roku 1991, kdy výrobu kol rozjeli společně Pavel Bárta a Vladimír Pitaš. Právě iniciály jejich příjmení tvoří zkratku BP Lumen. Od roku 2002 začali produkovat kola známé značky Apache. S ní se BP Lumen rozešla v roce 2021 a sídlo společnosti Apache Bicycles se tak z Úpice přesunulo do jihočeského Boršova nad Vltavou.

Místo ní rozjela BP Lumen svůj brand Levit. Tváří nové značky se stal bývalý biatlonista Ondřej Moravec a firma s ní měla velké plány. Spíše než v Česku chtěla prorazit na velkých evropských trzích, především pak v Nizozemsku, kde je po kolech dlouhodobě vysoká poptávka.

BP Lumen se loni výrazně zadlužila i kvůli koupi a revitalizaci bývalého výrobního závodu tradičního podniku Tonava (Továrna na váhy) v Úpici. Areál o rozloze kolem 30 tisíc metrů čtverečních, kde Tonava působila od roku 1894, plánovala BP Lumen modernizovat a postupně do něj přestěhovat veškerou svou výrobu. Zajímavostí je, že zakladatelé Bárta s Pitašem právě v Tonavě před společným podnikáním pracovali.

Podobné problémy jako BP Lumen musí dnes řešit i další hráči na trhu. Jakub Ditrich, majitel obchodu s elektrokoly Ekolo.cz, tvrdí, že sklady se aktuálně plní téměř všem výrobcům bicyklů. „Objednávky byly v minulosti obrovské, a zásoby jsou tak nyní naprosto nebývalé. Problém s hotovostí mohou mít spíše menší firmy, které jsou zaměřeny hlavně na domácí, případně polský trh,“ myslí si Ditrich.

Letošní pokles poptávky po jízdních kolech se týká jak těch klasických, tak i modelů na elektrický pohon. „Trh s elektrokoly ochladl,“ říká Ditrich. „U nás pak víc než jinde v Evropě, protože krize nás zasáhla víc než Němce nebo Rakušany. Kdo může, exportuje, protože boom v Evropě trvá a bude trvat dál,“ dodává Ditrich. V případě jeho obchodu odhaduje, že poptávka letos proti minulému roku poklesla zhruba o pětinu.

Zdroj: ihned.cz