Zprávy

Výrobci Puma a Nike přestali používat klokaní kůži

20. srpna 2021

Výrobci sportovního zboží, jako jsou Puma nebo Nike, plánují používat místo klokaní kůže kůži veganskou, aby zabránili vybíjení těchto symbolů Austrálie. Klokaní kůže se na celém světě používá pro výrobu módních doplňků a sportovní obuvi. Její výhodou je nízká hmotnost a odolnost, která je větší než u kůže jiných zvířat. Jedním z největších odběratelů klokaní kůže a masa je Německo. 

Puma používala klokaní kůži u kopaček Puma King, kterou nyní nahradí umělou, veganskou kůží. Nike zastavuje veškerou výrobu produktů, u kterých se tato kůže používala. V USA se dokonce zvažuje úplný zákaz dovozu klokaních produktů. Toho chtějí dosáhnout ochránci zvířit i v EU.

Zastřelit klokana může v Austrálii každý, kdo má licenci. Lovci jsou placeni za kilogram. Maso a další suroviny Australané vyvážejí do 70 zemí světa. Podle Kangaroo Industry Association of Australia (KIAA) přináší toto odvětví každý rok australské ekonomice 200 milionů australských dolarů. Zvířata se zabíjejí nejen kvůli zisku, ale často také kvůli ochraně sklizně farmářů a městských travnatých ploch. Podle odhadů žije v Austrálii kolem 50 milionů klokanů, z toho 36,5 milionů žije v pěti australských státech, kde je jejich lov povolen. Roční kvóta pro odstřel leží mezi 10-17 %. Pro rok 2022 činila tato kvóta 4,4 milionů klokanů, skutečně jich bylo zastřeleno 1,2 milionů kusů.